Quantcast
Channel: la terenuri – ClujLife – Te scoate din casă
Viewing all articles
Browse latest Browse all 32

Mănăștur: ce poți face în cartierul tău ca să nu trebuiască să mergi până în centru

$
0
0

Zona centrală a unui oraș a fost dintotdeauna punctul de interes principal nu doar pentru turiști, ci și pentru locuitori. Pe lângă faptul că aici se găsesc cele mai multe localuri și se desfășoară majoritatea evenimentelor importante, de multe ori este și încărcată de semnificații istorice. Știm că mereu când ieși din casă ajungi inevitabil în centru, dar asta nu înseamnă că nu ai opțiuni în cartierul tău.

Mai întâi am vorbit despre Grigorescu cu a sa plajă și multe spații verzi, iar azi ne îndreptăm atenția către cartierul Mănăștur, unul dintre cele mai mari și mai vechi zone ale orașului. Probabil nu mai este străină de nimeni informația și știți cu toții deja că înainte de a fi parte a Clujului, Mănășturul ere un sat independent unde trăia un mix maghiaro-român. Numele cartierului provine de la termenul maghiar ”monostor” (mănăstire), iar ”Mănăștur” ar putea fi tradus și ca ”satul mănăstirii”. A fost denumit așa deoarece, în secolele IX-X, pe dealul unde se afla Biserica Calvaria (care există și în prezent, în ciuda trecutului său agitat) începe să se formeze această așezare. Abia în 1895 satul devine parte a orașului Cluj, urmând ca de-a lungul timpului să joace mai multe roluri cheie, Mănășturul fiind unul dintre principalele puncte de rezistență împotriva instaurării comunismului în zonă. ”Până aici democrația, de aici Mănăștur” era mesajul cu care erai întâmpinat la intrarea în sat, iar termenul de ”democrație” făcea referire la dictatura instalată de comuniști. Fața cartierului așa cum o cunoaștem noi astăzi a fost dobândită începând cu anul 1970, în perioada regimului comunist, atunci când casele au fost demolate, iar în locul lor ridicate blocuri.

Cam atât am avut de povestit despre trecut, să revenim în prezent și să vedem ce puteți face în Mănăștur dacă locuiți aici sau plănuiți să vă mutați în viitor și nu aveți chef să bateți drumul până în centru.

Vreau să începem cu activitățile sportive doar pentru că știu că mulți așteaptă să trec cât mai repede de această secțiune. Mai ales acum că-i vară, ne-am pus abonamentele de la sălile de fitness în cui și ne facem de cap cu pizza. Avem, în primul rând, Baza Sportivă Unirea, care cuprinde 6 terenuri sintetice de minifotbal, 3 terenuri sintetice de fotbal cu piciorul, 2 terenuri de tenis de câmp și un teren sintetic dimensiuni 114×68 omologat liga a 3-a. Un teren sintetic de fotbal găsiți și cel din spatele Pieței Flora, pe strada Grigore Alexandrescu. Nu putem uita nici de OHSport, unde puteți avea tot felul de activități sportive (volei, tenis, handbal, baschet, badminton, fotbal etc.) în sala funcțională mare de acolo, sau puteți face exerciții în sala de gimnastică. Vestea bună e că o bază sportivă care va arăta și va avea aceleași utilități ca cea din Gheorgheni urmează să fie construită în zona ”La Terenuri”, a cărei ”salvare” se încearcă deja de mult timp. La Terenuri este cel mai mare spațiu verde al Mănășturului, iar în ultimii ani clujenii au fost mereu alerți și au încercat să atragă atenția asupra locului. Tot aici au avut loc evenimente din cadrul "Temps D'Images Cluj", "Seri de Vară Clujene", "Zilele Clujului" și TIFF.

Dacă preferați oricând o plimbare în aer liber în locul unei ore de sport, sunteți norocoși să aveți Parcul Colina atât de aproape. Pe lângă faptul că se întinde pe o suprafață destul de mare, deci nu vă veți simți niciodată înghesuiți dacă mergeți aici, este și o zonă foarte liniștită, iar sunetul claxoanelor mașinilor parcă nu reușește să treacă de frunzele copacilor. Ce-i drept, nu puteți merge cu rolele sau cu un skateboard / longboard, dar asta nu înseamnă că nu puteți face un picnic în natură, să vă legănați într-un hamac sau pur și simplu să mergeți să stați, să vă adunați un pic gândurile. Nici de Parcul Mehedinți nu puteți uita, este un spațiu propice pentru toate vârstele. Există un foișor pentru vârstnici, loc de fitness pentru cei care vor să facă sport, loc de joacă pentru copii, masă de ping-pong și pistă de role.

Poate vi se va părea ciudat dacă vă recomand să mai fiți atenți din când în când și la ce se întâmplă la Cinema Dacia, dar nu vă grăbiți să judecați. Ce-i drept, atunci când vine vorba de vizionarea unui film, nici nu mai includem pe lista noastră cinema Dacia sau Mărăști, dar nu uitați că aici au loc și altfel de evenimente, iar sala de cinema din cartierul Mănăștur este de mare interes mai ales dacă aveți copii și nu mai aveți idee pe unde să-i duceți când îi scoateți din casă. În mod constant se organizează aici spectacole pentru cei mici, iar câteodată au loc și expoziții, show-uri de stand-up comedy și reprezentații artistice pentru cei mari.

E timpul să vorbim despre mâncare. Primul loc la care îmi fuge mintea atunci când mă gândesc la Mănăștur și ale sale localuri unde-mi pot potoli foamea, este Big Belly. Îl găsiți pe Calea Mănăștur, la numărul 68, dacă sunteți studenți și locuiți în campus Hașdeu, aflați că aveți lângă voi o mină de aur. Și zic asta pentru că găsiți cam toate preparatele fără de care nu poate trăi un adolescent care abia a scăpat de părinți: pizza, burgeri și deserturi. Pe lângă asta mai au și meniuri cu grătar, caşcaval, piept de pui crocant, aripi pui, pulpe de pui, v-ați prins voi cum stă treaba. O mențiune doar: nu vă avântați acum spre locație, căci sunt plecați până în 31 august. Așteptați venirea toamnei, numai bine se intensifică un pic pofta.

Când vi se face poftă de o porție de mâncare tradițional românească și habar nu aveți cum să o potoliți, puteți merge la Restaurant Valachia, o locație excelentă și dacă aveți rude sau prieteni de prin alte zone ale țării / lumii în vizită și doriți să experimenteze gastronomia noastră. V-am mai povestit noi despre ciolanul afumat pe care îl fac aici și cu alte ocazii, dar pur și simplu nu avem cum să nu-l menționăm, dat fiind faptul că este ținut în saramură cel puțin 24 de ore, iar apoi afumat cu lemn de fag.

În materie de mâncare, mai aveți câteva opțiuni dacă stați în Mănăștur, iar printre acestea se numără și Toskana, Casa Piraților și Daniel Berar Restaurant & Pizza. La Toskana puteți merge pentru meniul zilei, care este doar 15 lei, la Casa Piraților pentru decorul în formă de navă de pirați, statuetele de pirați și picturile cu pirați care vă vor întâmpina, dar și pentru că - "Portiile sunt pe masura poftei piratilor". Nu veți pleca flămânzi de aici. De asemenea, puteți trece o dată și pe la Daniel Berar, să vedeți dacă chiar e așa cum zic gurile rele și mâncarea se ridică la așteptările celor care le trec pragul.

În ultimă instanță, nu puteți sta în Mănăștur și să știți doar de Mc Donalds, dar nu și de Mezza Luna, un nume destul de vechi pe harta Clujului. Aici se servește pizza,  însă dacă nu vă încadrați în categoria celor care ar alege oricând un loc mai modest, dar cu mâncare bună, în detrimentul unui restaurant luxos, mai bine rămâneți acasă. Vă sfătuiesc însă să le dați o șansă, pentru că nu veți regreta. Îi găsiți pe strada Mehedinți, nr. 1-3, lângă Big.

Voi ce alte activități mai aveți în cartierul Mănăștur și ce anume le-ați recomanda și altora?

The post Mănăștur: ce poți face în cartierul tău ca să nu trebuiască să mergi până în centru appeared first on ClujLife - Te scoate din casă.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 32

Latest Images